Роль історико-археологічних виставок у популяризації культурної спадщини (на прикладі Волинського краєзнавчого музею) - Карпук, Світлана Сергіївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У кваліфікаційній роботі систематизовано зібрану та проаналізовану інформацію про виставково-експозиційну діяльність відділу давньої, середньовічної та нової історії Волині Волинського краєзнавчого музею, що здійснювалася у період 1991–2023 рр. Музейні виставки структуровані за хронологічно-проблемним принципом. На основі цих матеріалів створені порівняльні діаграми, які дають можливість прослідкувати зміни кількісних показників організації виставок та їх тематики. Досліджено музейні засоби популяризації культурної спадщини. Охарактеризовано найбільш дієві форми, що стали важливим доповненням експозиційно-виставкової роботи і отримали схвальні відгуки від відвідувачів. Висвітлено роль наукових співробітників відділу давньої, середньовічної та нової історії Волині у популяризації культурної спадщини через організацію ними історико-археологічних виставок. Означено зміни в формах роботи із аудиторією в умовах пандемії та російсько-української війни. Наведено приклади новітніх розробок працівників, мета яких полягає у популяризації музейних збірок, історії та культури.
Keywords: виставка; популяризація; археологічна збірка; Волинський краєзнавчий музей; колекція; культурна спадщина