Вибори Президента США 2016 та 2024 років: особливості та порівняльний аналіз - Мазепа, Богдан Юрійович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У кваліфікаційній роботі визначено актуальність, мету та завдання дослідження президентських виборів у США 2016 та 2024 років. Робота спрямована на аналіз особливостей виборчих кампаній, електоральних стратегій кандидатів, змін у політичному ландшафті, ролі медіа та новітніх технологій у впливі на громадську думку. У роботі розкрито політичний контекст кожної з кампаній, охарактеризовано основні програми кандидатів Дональда Трампа, Гілларі Клінтон та Джо Байдена, а також охоплено соціальні, економічні й інформаційні чинники, що вплинули на виборців. Проведено порівняльний аналіз результатів виборів, виявлено ключові відмінності у виборчому процесі, зокрема в частині мобілізації електорату, роботи виборчих інститутів і використання цифрових платформ. Особливу увагу приділено змінам у виборчому законодавстві та викликам для демократії у США в умовах посиленої політичної поляризації. У роботі також проаналізовано міжнародну реакцію на результати виборів, їхній вплив на геополітичну ситуацію та трансатлантичні відносини
Keywords: вибори у США; політична кампанія; електоральна поведінка; Дональд Трамп; демократичні процеси; політична поляризація; цифрові технології