Аналіз гігієнічної оцінки якості питної води у місті Луцьк - Нетробчук, Ірина Марківна; Вовк, Олександр Павлович; Боярин, Марія Володимирівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Питання щодо забезпечення населення якісною питною водою залишається актуальним сьогодні для біль- шості міст України, в т.ч. Луцька. Водопостачання м. Луцьк здійснюється із підземних джерел 3-х водозаборів: Дубнівського, Гнідавського та Омелянівського Основним джерелом водопостачання міста Луцька є Дубнівська насосна станція водопідготовки КП «Луцькводоканал», що забезпечує очищення, зберігання і подачу води для населення міста. Якість питної води централізованих систем водопостачання залежить від якості вихідної води, ефективності технологій її підготовки, методів кондиціювання артезіанської води, а також стану водо- провідних мереж і регулярності їх експлуатації. Проаналізовано показники якості питної води, взятої з різних місць відбору центральної частини міста та перевірено їх на відповідність вимогам санітарних норм України. Для цього використано органолептичні та лабораторні методи дослідження. Виявлено, що питна вода, яка надходить з Дубнівського водогону до населення міста розгалуженою водопро- відною мережею, залишається практично незмінною і рекомендована до споживання. Найнижчі фізико-хімічні показники були зафіксовані у пробі води відібраної з автомата Ecosoft, яка вважається, занадто маломінералі- зованою. Споживання такої води може призвести до порушення фізіологічних функцій організму людини. Пока- зано, що використання фільтрів або відстоювання води зменшують уміст кальцію та загальну твердість води. Визначено, що проба води з кулера мала найнижчі значення твердості води, мінералізації та вмісту магнію, а кальцій в ній був відсутній зовсім. Розглянуто вплив споживання питної води з різним умістом хімічних елементів на здоров’я населення та запропоновано рекомендації щодо споживання корисної питної води.
Keywords: питна вода; бутильована вода; водопровідні мережі; органолептичні та фізико-хімічні показники; гігієнічні вимоги; 614.777-047.44(477.82-25)