Жорна життя: панно в техніці витинанки - Шеренгова, Владислава Олександрівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Магістерська робота присвячена дослідженню мистецтва витинанки як важливого елементу української культурної спадщини, зокрема створенню композиції «Жорна життя». У роботі проаналізовано символізм людського буття через народні образи (жорна, коло) та модернові стилістичні рішення, що гармонійно інтегруються у сучасне декоративне мистецтво та технологічні аспекти. Досліджено колористичні, композиційні витинанки, які поєднують традиційні техніки з сучасними технологіями, такими як використання лазерного різака. Розкрито значення витинанки як засобу діалогу між поколіннями та зв'язку між минулим і сучасністю. Наукова новизна роботи полягає у переосмисленні традиційних символів у контексті сучасного мистецтва, а також в інтеграції техніки витинанки у нові художні форми. Практична цінність роботи полягає у можливості використання її результатів у навчальному процесі, а також у популяризації українського етапі. декоративного мистецтва на сучасному етапі.
Keywords: декоративно-прикладне мистецтво; витинанка; символізм; композиція; технологія; жорна