Аналіз теоретичних підходів до вивчення феномену ідентичності в соціогуманітарних науках - Голоденко, Олена Юріївна; Голоденко, Елена Юрьевна; Holodenko, Olena Iu. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
Основними теоретичними підходами до вивчення ідентичності на сьогодні залишаються психосоціальний, когнітивний підхід, символічний інтеракціонізм, феноменологія, конструктивізм, а також модерні та постмодерні теорії. Зазначені підходи по-різному тлумачать ідентичність, її змістовну наповненість, структуру й механізми формування, тому їх аналіз забезпечує комплексність та інтеграцію у вивченні феномену ідентичності. Need to analyze the theoretical approaches to the study of the phenomenon of identity due to an increasing number of empirical studies on this subject. Being first undertaken in psychology, the term «identity» gradually came to the scientific sociology, cultural studies and other sciences. Growing attention of sociologists to the study of identity leads to a new view of theoretical approaches to the study of this concept. Depending on the scientific approach, identity has a different meaning, structure and mechanisms. So and methods of its study will be different every time.
Analysis of the Theoretical Approaches to the Study of the Identity Phenomenon in Social and Humanitarian Disciplines
Keywords: ідентичність; ідентифікація; повсякденні практики; громадянська ідентичність; identity; identification; everyday practices; civil identity