Розробка захищеної інтегрованої системи адміністрування мобільних додатків - Цвид, Владислав Васильович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У кваліфікаційній роботі досліджено теоретичні та практичні аспекти розробки захищеної інтегрованої системи адміністрування мобільних додатків в умовах сучасних цифрових екосистем. Актуальність теми обумовлена стрімким розвитком мобільних технологій, зростанням кількості мобільних застосунків та підвищенням вимог до їх безпеки, стабільності й відповідності політикам цифрових платформ Google Play та Apple App Store. Додатковим чинником актуальності є необхідність автоматизації процесів управління життєвим циклом мобільних продуктів і зменшення впливу людського фактору в діяльності ITкомпаній. У роботі проаналізовано сучасні підходи до забезпечення безпеки мобільних додатків, принципи управління їх життєвим циклом на основі моделей SDLC, PDLC та концепції DevSecOps. Розглянуто особливості застосування модульних архітектур і патерну Model–View–Controller у процесі створення безпечних і масштабованих систем адміністрування. Значну увагу приділено методам захисту вебпанелей адміністрування, контролю доступу, захисту API, а також протидії типових вебзагроз, що виникають у процесі експлуатації інтегрованих систем. Практична частина роботи присвячена проєктуванню та реалізації захищеної інтегрованої системи адміністрування, що поєднує вебмодуль і Telegram-бот як інструмент автоматизації операційних процесів. Розроблена система забезпечує централізований моніторинг стану мобільних застосунків, оперативне інформування відповідальних осіб, управління даними та підтримку 101 процесів адміністрування в реальному часі. Для реалізації програмного рішення використано PHP, MySQL та Telegram Bot API. Проведено тестування й валідацію функціональних можливостей системи, що підтвердило її працездатність, ефективність та відповідність вимогам інформаційної безпеки. Результати дослідження мають практичну цінність і можуть бути використані IT-компаніями для підвищення рівня захищеності мобільних продуктів, оптимізації процесів адміністрування та забезпечення стабільної роботи цифрових сервісів.
Keywords: мобільні додатки; інформаційна безпека; інтегрована система адміністрування; автоматизація бізнес-процесів; вебпанель адміністрування; життєвий цикл програмного забезпечення; MVC; DevSecOps; API