Охоронні розкопки в с. Межиріч біля м. Острога - Златогорський, Олексій Євгенович; Позіховський, Олександр Леонтійович; Вашета, Михайло Петрович; Вертелецький, Дмитро Юрійович; Zlatohorskyi, Oleksii Ye.; Pozikhovskyi, Oleksandr L.; Vasheta, Mykhailo P.; Verteletskyi, Dmytro YU. (Інститут археології НАН України, 2013)
Охоронні розкопки в с. Межиріч Острозького р-ну Рівненської обл. були пов’язані з майбутнім будівництвом готельного комплексу Свято- Троїцького чоловічого монастиря. Пам’ятка розташована у східній частині села на високому мисі між річками Вілією та Збитенкою. Розкоп площею 35 м² було закладено біля північно-західної стіни будинку школи початку ХХ ст. У процесі розкопок вдалося виявити матеріали ранньої фази культури лінійно-стрічкової кераміки, об’єкти трипільської культури, новий могильник XVII (XVI ?) — XVIIІ ст. Особливо важливим відкриттям є знахідки посуду та знарядь праці культури лінійно-стрічкової кераміки, зважаючи на те, що пам’ятки цієї фази даної культури в Україні поодинокі (Йосипівка, Рівне-Пляж), а також враховуючи те, що на цьому мисі в 90-і рр. ХХ ст. О. Позіховський у різних місцях виявив знахідки ранньої фази КЛСК, можемо говорити про доволі велику пам’ятку, де зафіксовано щонайменше три-чотири концентрації знахідок на місцях жител.
Keywords: КЛСК; Межиріч; трипільська культура; Вілія; Збитенка; францисканський монастир