Духовне осягнення дійсності і структура суспільної свідомості - Арцишевський, Роман Антонович; Artsyshevskyi, Roman A. (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2011)
Праця присвячена дослідженню однієї з центральних філософських проблем – проблеми духовності. Автор обґрунтовує положення про те, що духовне осягнення дійсності є вищим рівнем її відображення і включає в себе, окрім пізнання, також ідеалізацію, оцінювання, нормативно-регулятивне і спонукально-мотиваційне осягнення. У праці розглядається також питання про співвідношення свідомості і самосвідомості, дається характеристика різних рівнів, сфер і форм суспільної свідомості.

The work is devoted to the investigation of one of the central philosophical problems – the problem of spirituality. The author grounds the standing about that, that the spiritual mastering of the reality is the highest level of its reflection and includes, besides cognition, also mastering. It is considered at the work also the correlation between consiousness and self- consiousness. It is given the characteristic of different levels, spheres and forms of public consiousness.
Spiritual mastering of the reality and the structure of public consciousness
Keywords: духовне осягнення; пізнання; ідеалізація; структура (рівні, сфери, форми) суспільної свідомості; spiritual mastering; cognition; idealization; structure (levels, spheres, forms) of public consciousness