Налагодження та розвиток відносин між Україною та Канадою в умовах російсько-української війни - Пономарьова, Валерія Вадимівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У Вступі обгрунтовано актуальність теми дослідження, визначено цілі, завдання, об'єкти та предмет дослідження, сформульована методологічна основа дослідження та визначено його практичне значення. У Розділі 1 «Загальні риси українсько-канадських міжнародних відносин» розглядаються теоретичні основи міждержавної співпраці, історичні передумови та сучасні риси українсько-канадських відносин, зокрема через призму діяльності української діаспори та форми «особливого партнерства». У Розділі 2 «Політичне та військове співробітництво між Україною та Канадою» присвячено аналізу співпраці у сфері оборони та безпеки: участі Канади в навчальних програмах, забезпеченні обладнанням, підтримці реформ сектору безпеки та політичному лобіюванні інтересів України на міжнародній арені. У Розділі 3 аналізуються торговельно-економічні відносини між Україною та Канадою: Угода про вільну торгівлю (CUFTA), гуманітарна підтримка, освіта під час війни, культурна співпраця. У висновках визначено Канаду, як одного з найважливіших стратегічних партнерів України у сферах військово-політичної, економічної та гуманітарної допомоги. Відзначено перспективи поглиблення партнерства в рамках євроатлантичної інтеграції
Keywords: Україна; Канада; міжнародні відносини; стратегічне партнерство; військова допомога; дипломатія; зовнішня політика; діаспора; гуманітарна підтримка; економічне співробітництво