Логоритміка як засіб розвитку зв’язного мовлення дітей з інтелектуальними порушеннями - Кузава, Ірина; Капітула, Мар'яна (Дніпровська академія неперервної освіти, 2025)
У статті обґрунтовано ефективність використання логоритміки як засобу ро-звитку зв’язного мовлення у дітей з інтелектуальними порушеннями (ІП) та визначено пе-дагогічні умови її результативного впровадження. Констатовано, що логоритміка є ефек-тивним засобом розвитку зв’язного мовлення у дітей з ІП. Актуальність її застосування у сучасній корекційній педагогіці обґрунтована необхідністю пошуку інтегрованих підходів до стимулювання мовленнєвого, психофізичного та емоційного розвитку цієї категорії дітей. Логоритміка подається як комплекс корекційних вправ, що поєднують музику, ритм, рух і слово, сприяючи гармонійному розвитку моторики, слухового сприйняття, уваги, пам’яті та мовленнєвої активності. На основі аналізу праць таких вчених, як О. Боряк, О. Забара, О. Бухало та інших, визначено сутність та значущість логоритміки у корекційно-розви-вальному процесі. Логоритміка не лише виконує мовленнєво-корекційну функцію, але й діє як психотерапевтичний засіб. Вона сприяє розвитку емоційної сфери, формуванню комунікативних навичок і забезпечує гармонійну взаємодію між рухами, мовленням та музикою. Серед основ-них завдань логоритміки для дітей з ІП виділено стимулювання мовленнєвої активності, ро-звиток темпо-ритмічної організації мовлення, вдосконалення фонематичного слуху, артику-ляційної моторики та дихання. Окремо закцентовано на вихованні емоційно-вольової сфери та зміцненні комунікативних умінь. У статті також детально розглянуто важливі аспекти та застереження щодо застосування логоритміки у роботі з дітьми з ІП. Наголошено на не-обхідності індивідуального підходу, систематичності та поступовості у доборі вправ. Важ-ливим аспектом виділено створення емоційно комфортного середовища та відповідного вибо-ру музичного матеріалу. Зазначено, що ефективність логоритмічних занять значною мірою залежить від узгодженої роботи педагогів, врахування фізичного стану дитини та збалансу-вання активних і спокійних етапів занять. Також, що логоритміка є універсальним методом, який інтегрує педагогічні, психологічні та нейрофізіологічні підходи до розвитку мовлення.
Keywords: зв’язне мовлення; логоритміка; діти з інтелектуальними порушеннями; корекційно-розвиткова робота; мовленнєвий розвиток; спеціальна освіта