Сучасні тенденції розвитку земель сільськогосподарського призначення - Хомюк, Наталія Леонідівна (Луцький національний технічний університет, 2024)
Досліджено сучасні тенденції розвитку земель сільськогосподарського призначення України в умовах воєнних дій та глобальних екологічних викликів. Визначено ключові фактори, що впливають на стан і використання земельних ресурсів, серед яких – окупація частини територій, мінна небезпека, руйнування інфраструктури, деградація ґрунтів та забруднення навколишнього середовища. Проаналізовано економічні наслідки втрати сільськогосподарських угідь, включаючи скорочення експорту, доходів аграріїв та зайнятості в галузі. Акцентовано увагу на важливості відновлення земель через рекультивацію, екологічну реабілітацію та використання геоінформаційних систем і супутникового моніторингу. Підкреслено необхідність розвитку органічного землеробства, впровадження інноваційних технологій та вдосконалення державної політики щодо підтримки сталого землекористування. Зроблено висновок, що ефективне управління земельними ресурсами є основою відновлення аграрного потенціалу України та досягнення цілей сталого розвитку в післявоєнний період.
Keywords: землі сільськогосподарського призначення; сталий розвиток; деградація ґрунтів; раціональне землекористування; органічне виробництво; інноваційні технології; ринок земель