Параметри клінічного та біохімічного аналізів крові під час вагітності - Свирид, Надія Романівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2023)
Магістерська робота присвячена вивченню змін в показниках клінічного та біохімічного аналізів крові у жінок під час вагітності. Метою дослідження є виявлення та аналіз цих параметрів, зокрема в контексті адаптаційних змін організму вагітної жінки. Вагітність є складним фізіологічним процесом, під час якого організм жінки та його системи адаптуються до нових умов. Це впливає на клінічні та біохімічні показники крові, що робить це дослідження актуальним для вдосконалення діагностики та управління вагітністю. Дослідження включає аналіз літературних джерел, статистичні та лабораторні методи обробки даних. У результаті проведених досліджень виявлені закономірності змін параметрів крові в залежності від перебігу вагітності, а також підтверджено кореляцію між фізіологічними змінами та динамікою змін аналізів крові. Досліджено вагітних жінок за допомогою аналізу наукових джерел та лабораторних методів. Використані статистичні, медико-демографічні, аналітичні методи та методи математичної статистики. Дослідження підтверджує, що вагітність суттєво впливає на показники крові, і його результати можуть бути використані для вдосконалення медичної діагностики та надання якісної медичної допомоги вагітним. Результати можуть бути використані лікарями різних спеціальностей, діагностичними центрами та медичними закладами для покращення діагностики та лікування вагітних, а також для навчання студентів медичних вузів. Дипломна робота магістра відзначається високою науковою новизною, охоплює широкий спектр методів дослідження та може слугувати основою для подальших наукових досліджень у цій області.
Keywords: клінічний аналіз крові; біохімічний аналіз крові; вагітність