Український авангард - Столярчук, Наталія Миколаївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2021)
«Український авангард» – складова частина циклу вибіркових дисциплін освітньо-професійної програми підготовки бакалаврів галузі знань – 03 Гуманітарні науки за спеціальністю 034 – Культурологія. У посібнику розкрито закономірності формування і розвитку авангардного мистецтва в Україні; простежено еволюцію його художньоестетичних засад; виявлено та проаналізовано національну, естетичну, художню самобутність вітчизняних напрямів авангарду ХХ ст.; зʼясовано значення творчості українських митців у відкритті й розвитку новітніх європейських художніх напрямів; визначено місце та роль українського авангарду у європейській мистецькій революції ХХ ст. Для студентів, які здобувають фах культуролога, філософа, історика, мистецтвознавця, усім, хто цікавиться самобутньою українською культурою.
Keywords: Еволюція українського авангарду ХХ століття; українське мистецтво; авангард; модернізм; народна творчість; українське бароко; іконопис; Розстріляне відродження; 7.036(477)(075.8)