Когнітивні аспекти семантики іменникових композитів-бахуврихі (ІКБ) в сучасній німецькій мові - Рись, Лариса Федорівна; Rys, L. F. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
У статті проаналізовано один із видів іменникового словоскладання в німецькій мові – композити-бахуврихі, які потрактовано в когнітивному ракурсі як засіб вербалізації результатів метонімічного осмислення дійсності. ІКБ – складні іменники із значенням посесивності, у яких людина, тварина чи предмет метонімічно називаються за характерною ознакою. Такі утворення екзоцентричні, вони експліцитно не виражають денотат. У роботі здійснено фреймове моделювання структур знання, вербалізованих складниками ІКБ. The article deals with one of the types of nominal composition in German – bahuvrihi compounds, which are analysed from the cognitive aspect as means of verbalisation of the results of metonymical reality understanding. Bahuvrihi compounds are substantive compounds with the meaning of possessiveness, in which a person, animal or thing are metonymically named after some striking feature they possess. Such formations are exocentric; they do not express the nominated denotation explicitly. In the research the frame models of information structures about the object of nomination, verbalised by the bahuvrihi components, are suggested. Bahuvrihi compounds and their components express the relations of partitive, subjective and associative frames.
Cognitive Aspects of the Semantics of Substantive Bahuvrihi Compounds in Modern German
Keywords: іменниковий композит (ІК); substantive compound (SC); іменниковий композит-бахуврихі (ІКБ); substantive bahuvrihi compound (SBC); екзоцентричний композит; exocentric compound