Іншомовна лексика в мові сучасної волинської преси - Мялковська, Людмила; Тиха, Лариса; Myalkovska, Ludmyla; Tykha, Larysa (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
У статті проаналізовано нові лексичні запозичення, що активно функціонують у мові волинських періодичних видань; простежено загальні тенденції у їх використанні. Розглянуто, яка саме іншомовна лексика потрапляє на сторінки сучасних волинських періодичних видань, а також частотність її вживання. Крім того, охарактеризовано позамовні чинники, що спричиняють проникнення іншомовної лексики в українську мову, зокрема міжнародні контакти, туризм, розвиток науки й техніки, а також внутрішньомовні, які забезпечують появу нових лексичних одиниць, серед них і прагнення до економії мовних засобів. Analysis of the language of modern Volyn press shows that in most of the texts are various thematic groups of new foreign words. This, in particular, socio-political, financial, economic, medical, legal and other vocabulary. Among these lexical and thematic groups most of them are words that mean the socio-political concepts. Foreign language in the language of the modern press Volyn is differentiated for their degree of adaptation. Some of them are rarely used, often in separate topics and texts are not included in the active use of their mother tongue, others operate constantly, become fashionable in the language environment media. Such words are constantly evolving, changing their status and transitioning to the next stage theirfunktsіonuvannyain lyrics periodicals, and in the language at all.
New Foreign Language Vocabulary in the Language of the Modern Press Volyn
Keywords: неологізми; періодичні видання; публіцистика; контекст; лексика; лексичні одиниці; лексема; neologisms; periodicals; publishing; vocabulary; lexical units; the token