До проблеми ідіостилю: термінологічний аспект - Теребус, Роман; Terebus, Roman (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
У статті узагальнено дослідження, у яких розглянуті особливості індивідуального стилю та специфіка мови художників слова, адже у процесі творчості кожний письменник створює свій мовний світ, який віддзеркалює його світобачення, світосприйняття, загальну культуру, рівень освіти тощо. Вивчаючи мову митців слова, можна простежити етапи розвитку мови в часі та просторі. Мовна картина світу письменника, відповідно до його ідейно-художньої позиції, конденсується в цілісну систему, яку створюють мовні засоби, використані автором. У кожного митця є своя власна картина світу. Картина світу автора є одним із чинників формування його ідіостилю. Також подано різні погляди науковців на вживання термінів, що використовують у вивченні індивідуального стилю письменника: ідіостиль, ідіолект, авторський стиль, мовна манера тощо. Деякі дослідники ототожнюють ці поняття, інші – розмежовують. Автор статті намагається, спираючись на різні визначення та погляди, з’ясувати особливості вживання тих чи тих термінів на позначення індивідуального стилю митця.The article is devoted to the common researches where the peculiarities of the individual style and characteristics of the writers’ language are investigated. Every writer creates his linguistic world within the process of creation, reflects his own worldview, general culture, level of education etc. Making researches on the writers’ language we can learn evolution of the language in time and space. Language picture of the writer’s world according to his ideological and artistic position, create a whole system created by linguistic author’s means. Every artist has own picture of the world. The picture of the author’s world is one of the factors forming his idiostyle. Also we present different scientific views on using of terms for the individual style of the writer: idiostyle, idialect, the author's style, language manner etc. Some scholars identify these terms, others differentiate. According to different definitions and points of view the author of this article is trying to find out the specifics of using these and other terms for marking the artist's individual style.
To the problem of idiostyle: thernimological aspect
Keywords: індивідуальний стиль письменника; ідіостиль; ідіолект; мовна картина світу; світогляд автора; individual style of the writer; idiostyle; idialect; language picture of the world; the worldview of the author