Алегорія й символ: підступна бінарність термінів - Моклиця, Марія Василівна; Moklytsya, Maria (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
У статті йдеться про нечіткість і непослідовність підручникових та словникових статей про алегорію та символ. Доведено тезу про розходження теорії й практики, коли надто складна й заплутана теорія не дає змогу термінам ефективно працювати під час аналізу художніх текстів. Окреслено історію вивчення алегорії та символу від античності до сучасності, пояснено аспект поперемінного акцентування синонімії й антонімії цих понять. Запропоновано пояснення причин розриву між теорією та практикою, указано на потребу викорис-тання концепту бінарності для узгодження протилежних інтенцій одних і тих самих понять.The article deals with ambiguity and inconsistency dictionary entries about allegory and symbol. We have the thesis of divergence of theory and practice as too complicated and confusing theory does not allow terms to work effectively in the analysis of literary texts. The study defined allegory and symbol from antiquity to modern times, due to alternate aspect synonyms and accents antonymy these concepts. Proposed explanation for the gap between theory and practice, points to the need for binary concept to harmonize conflicting intentions of the same concepts.
Allegory and Symbol: Insidious Binary Terms
Keywords: алегорія; символ; освітній процес; бінарна опозиція; allegory; symbol; educational process; binary opposition