Штучний інтелект в управлінні персоналом готельного господарства України - Слуцька, Дарина Анатоліївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У зв’язку з високою конкуренцією, нестачею кваліфікованих кадрів та зростанням очікувань гостей щодо якості обслуговування в сучасних готельних підприємствах було зумовлено необхідність пошуку нових управлінських підходів, що забезпечують ефективність, адаптивність і стійкість бізнесу. Відтак актуальною стає тема застосування технологій штучного інтелекту в управлінні персоналом на готельних господарствах, адже цифрові рішення здатні підвищити продуктивність праці, оптимізувати HR-процеси та створити новий рівень сервісу. Відповідно до результатів дослідження визначаються висновки щодо впровадження технологій штучного інтелекту в управлінні персоналом у готельних підприємств, а також перспективи впровадження на український ринок. Метою дослідження є обґрунтування теоретичних і практичних засад упровадження штучного інтелекту в систему управління персоналом готельного господарства, визначення їх можливостей, переваг і ризиків, а також розроблення рекомендацій щодо ефективного використання AI-рішень у готельній сфері в Україні. У кваліфікаційній роботі проаналізовано теоретичні основи управління персоналом у сфері гостинності, розкрито суть технологій штучного інтелекту та їх вплив на кадрові процеси, досліджено міжнародний та вітчизняний досвід застосування інтелектуальних систем у готельній сфері. Зосереджено увагу на перспективи впровадження AI-рішень у рекрутинг, адаптацію, навчання, оцінювання персоналу, аналітику плинності кадрів та підвищення мотивації співробітників. Актуальність теми полягає саме у використання штучного інтелекту в управлінні персоналом, що стає вагомим фактором цифрової трансформації готельної галузі, сприяючи зростанню ефективності, підвищенню якості сервісу та формуванню конкурентних переваг. В умовах післявоєнного відновлення української економіки запровадження AI-технологій може стати потужним інструментом оптимізації ресурсів і розвитку сфери гостинності на теперішньому рівні. Наукова новизна роботи полягає у розробленні моделі поетапного впровадження штучного інтелекту в систему HR-управління готелем, адаптованої до українських ситуацій. Практичне завдання полягає у можливості використання результатів дослідження керівниками готелів, HR-менеджерами та консультантами для підвищення ефективності управлінських процесів і впровадження цифрових рішень у кадрову діяльність. Висновки дослідження довели, що застосування штучного інтелекту в управлінні персоналом дозволяє зменшити рух кадрів, скоротити час найму, підвищити мотивацію співробітників, зменшити витрати та покращити якість обслуговування гостей, а також запровадження технологій в Україні
Keywords: штучний інтелект; управління персоналом; готельне господарство; інновації; цифровізація; автоматизація; ефективність; HRаналітика; гостинність; технології майбутнього