Становлення українського національного кінематографа у 20-30-х роках ХХ ст.: культурологічний аналіз - Баранчук, Роман Васильович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У роботі досліджено розвиток українського кінематографа в історико-культурному контексті 20-30-х років ХХ століття, зокрема його становлення, соціокультурні передумови та мистецькі досягнення. Вивчено творчість ключових режисерів, таких як Олександр Довженко та Дзиґа Вертов, їх внесок у формування національної ідентичності українського кіно. Основною метою наукової роботи є культурологічний аналіз розвитку українського кінематографа зазначеного періоду з акцентом на його взаємодію з ідеологічними, мистецькими та соціокультурними факторами. Теоретико-методологічна основа включає використання міждисциплінарного підходу, що об’єднує методи культурології, кінознавства, історичного та соціокультурного аналізу. Це дозволило глибоко дослідити жанрові, стильові та ідеологічні особливості українського кіно, зокрема його вплив на світову кіноіндустрію. Приходимо до висновку, що український кінематограф 20-30-х років ХХ століття є унікальним явищем, яке не лише відображає соціокультурні трансформації того часу, але й вплинуло на подальший розвиток національного та світового кіномистецтва. Вивчення творчості провідних режисерів і аналіз ідеологічних впливів дозволяє розширити уявлення про роль українського кіно в збереженні національної культурної спадщини.
Keywords: український кінематограф; фільм; режисер; кіномистецтво; Олександр Довженко; Дзиґа Вертов