Соціально-психологічні чинники самореалізації молоді - Кисляк, Олександра Володимирвна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У науковій роботі досліджено соціально-психологічні чинники, що впливають на процес самореалізації молоді, зокрема студентів. Основну увагу зосереджено на аналізі взаємозв’язків між самореалізацією та такими факторами, як мотивація до досягнень, рефлексивність, суб’єктність і психологічне благополуччя. Визначено, що саме поєднання внутрішніх ресурсів із підтримувальним соціальним середовищем сприяє повноцінній самореалізації особистості. Наукова новизна дослідження полягає у комплексному емпіричному аналізі ключових соціально-психологічних чинників, які впливають на рівень самореалізації студентської молоді. Вперше апробовано діагностичний комплекс із п’яти методик, за результатами якого було виокремлено типи самореалізації. Виявлено, що високий рівень рефлексивності, суб’єктності та внутрішньої мотивації суттєво підвищує ефективність самореалізаційного процесу. Також у межах дослідження було розроблено й апробовано серію з чотирьох тренінгових занять, спрямованих на розвиток ключових компонентів самореалізації — самоусвідомлення, цілепокладання, внутрішньої опори та комунікативної активності.
Keywords: самореалізація; розвиток особистості; молодь; мотивація до досягнень; суб’єктність; рефлексивність; психологічне благополуччя; соціально-психологічні чинники; студентська молодь