Ідея природного права в обґрунтуванні права на необхідну оборону - Андрусяк, Ганна Миколаївна (Київський університет права, 2015)
У статті визначено, що право необхідної оборони слід розглядати як невідчужуване та абсолютне. Інститут необхідної оборони притаманний всім законодавствам на всіх етапах розвитку. Ідея природного права лежить в основі соціального обґрунтування права на необхідну оборону. У цьому контексті право особи на необхідну оборону визначено як вольова і свідома дія людини, що детермінована соціально-позитивними мотивами і цілями, а також природними (інстинктивними) реакціями людини.
Keywords: необхідна оборона; право на самозахист; природнє право; невідчужуване право; обставина, що виключає злочинність діяння; 343.228