Стереотипи моделювання образу Лесі Українки в науковій парадигмі діаспори радянської доби: порівняльний аспект - Богдан, Світлана; Bohdan, Svitlana (Німецько-Українське Наукове Об’єднання ім. проф. Юрія Бойка-Блохина, Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2019)
У статті розглянуто особливості мовного моделювання образу Лесі Українки в двох наукових парадигмах – в діаспорному та радянському літературознавстві; виокремлено домінувальні стереотипні найменування, зокрема, перифрастичні номінації, типові оцінні лексеми, що стосуються її особистості й творчості; з’ясовано невідповідності семантичної структури найчастотніших лексем, що мають полярний вимір у мові тоталітаризму й діаспорних студіях. The article elucidatest hefeatures of the linguistic means of modeling Lesia Ukrainka’s imageint wos cientific paradigms – in the diaspora and Sovietliterary criticism. In the focus of the analys isarethe dominants tereotypical nominations, inparticular, peripheral nominations and typicale valuative lexemes usedtoportray the poetess’s personality and hercreative work. The studyhas revealedt hedisc repancies among the semantic structures of the most frequent lyused lexemes, whichhave a polar dimensionin the language of totalitarianism and diaspora studies.
STEREOTYPES OF LESIA UKRAINKA’S IMAGE MODELING IN THE DIASPORA SCIENTIFIC PARADIGM IN THE TIMES OF SOVIET REGIME: COMPARATIVE ANALYSIS
Keywords: стереотипи; моделювання; ідеологеми; новомова; перифраз; оцінні лексеми; stereotypes; modeling; ideologues; codingstylistics; periphrases; evaluativelexemes