Обґрунтування технології корекції фізичного стану школярів із використанням засобів спортивного туризму - Альошина, Алла; Дем’янчук, Олена; Aloshyna, Alla; Demyanchuk, Olena (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2019)
Мета роботи – науково обґрунтувати та розробити технологію корекції фізичного стану школярів 15–16 років засобами спортивного туризму. Методи дослідження. У процесі обґрунтування й розробки техно-логії корекції фізичного стану школярів ми використали такі методи, як аналіз літературних джерел, синтез і моделювання. Обґрунтована нами технологія передбачає виконання комплексу освітніх, оздоровчих та виховних за-вдань: збільшення можливостей для набуття нового рухового досвіду й удосконалення рухових навичок; збіль-шення обсягу знань школярів про здоровий спосіб життя, фізичну культуру та спорт, природне середовище, а також правила поведінки в ньому, вплив рухової активності й фізичних вправ на здоров’я; стимулювання розу-мової активності в результаті включення творчих завдань; підвищення рівня фізичного розвитку та фізичної підготовленості, розвитку рухових якостей; підвищення ступеня опірності організму до несприятливих фак-торів зовнішнього середовища; підвищення рівня фізичного здоров’я; формування навичок соціальної актив-ності та норм поведінки. Розроблена технологія корекції фізичного стану школярів представлена у вигляді блок-схеми й містить такі складники: мету та завдання; принципи й методи; компоненти технології; умови реалізації; етапи реалізації; алгоритм реалізації, функції технології та критерії ефективності технології. Висновки. Розроблена нами технологія корекції фізичного стану засобами спортивного туризму сприятиме покращенню фізичного стану школярів, підвищенню рівня їхньої фізичної підготовленості, формуванню здоро-вого способу життя, підвищенню зацікавленості до занять фізичною культурою і спортом, а також адап-тації до умов сучасного життя. Перспективи подальших досліджень. Упровадження розробленої технології в навчально-тренувальний процес школярів із метою оцінки її ефективності є перспективою для подальших досліджень.Objective of the study is to substantiate and develop technology of correction of physical condition of schoolchildren aged 15–16 years by means of sports tourism. Research Methods. In the process of substantiation and development of the technology of physical condition correction of pupils we used the following methods: analysis of literary sources, synthesis and modeling. The grounded by us technology involves provides a complex of educational, wellness and educational tasks: increasing opportunities to gain new motor experience and improve motor skills; increasing students’ knowledge of healthy lifestyles, physical culture and sports, the natural environment and their behavior, the impact of physical activity and exercise on health; stimulating mental activity as a result of engaging in creative tasks; increase of level of physical development and physical fitness, development of motor qualities; increasing the degree of resistance of the body to adverse environmental factors; improving physical health; formation of social activity skills and norms of behavior. The technology of correction of physical condition of schoolchildren is presented in the form of a block diagram and contains the following components: purpose and objectives; principles and methods; technology components; conditions of implementation; stages of implementation; implementation algorithm, technology features and technology performance criteria. Conclusions. The technology of correction of physical condition by means of sports tourism developed by us will help to improve the physical condition of schoolchildren, increase the level of their physical fitness, formation of a healthy lifestyle, increase the interest in physical culture and sports, as well as adaptation to the conditions of modern life. Prospects for further research – implementation of the developed technology in the educational process of students to evaluate its effectiveness.
Substantiation of the Technology of Physical Condition Correction of Schoolchildren with the Use of Sports Tourism
Keywords: технологія; школярі; корекція; фізичний стан; засоби спортивного туризму; technology; correction; physical condition; schoolchildren; sports tourism