Основні шляхи та заходи зниження рівня анофелогенної небезпеки урбанізованих територій - Фесюк, Василь Олександрович; Мороз, Ірина Анатоліївна; Fesiuk, Vasyl O.; Moroz, Iryna A. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
Основні шляхи та заходи зниження рівня анофелогенної небезпеки урбанізованих територій Анофелогенна безпека є одним із важливих аспектів екологічної безпеки міст. Проаналізовано основні аспекти ентомологічного нагляду у містах, структуру необхідних моніторингових спостережень, розподіл компетенцій. Метою статті є розробка шляхів та заходів зменшення анофелогенної небезпеки урбоекосистем, аналіз їх ефективності, можливостей реалізації в умовах України, зокрема, й у м. Луцьку. Результати роботи: встановлено взаємозв’язки між рівнем анофелогенної небезпеки та географічними і екологічними особливостями довкілля певної території. Обгрунтовано можливості та перспективи методами конструктивної, інженерної географії та інженерної екології знизити рівень анофелогенної небезпеки. Висновки: для урбоекосистем оцінка рівня анофелогенної небезпеки і розробка комплексу заходів для її протидії є доволі важливим, актуальним і своєчасним завданням.

Anofelogenical safety are one of important aspects of ecological safety of cities. The basic aspects of entomological supervision in a town are analysed, structure of necessary monitoring supervisions, distributing of jurisdictions. Development of ways and measures of reduction of anofelogenical danger of urboekosystems is the purpose of the article, analysis of their efficiency, marketabilities in the conditions of Ukraine, in particular, and in Lutsk. Job performances: influence on the natural habitats of many types of vermin and their owners of antropogenical activity is appraised. Intercommunications between the level of anofelogenical danger and geographical and ecological features of environment of definite territory are set. Possibilities and prospects are grounded by the methods of structural, engineering geography and engineering ecology of decline of level of anofelogenical danger. Conclusions: for urboekosystems estimation of level of anofelogenical danger and development of complex of measures for its decline is the enough important, actual and timely task.
Basic ways and measures of decline of level of anofelogenical danger of the urbanized territories
Keywords: anofelogenical safety; transmissiсal illnesses; natural focality transmissical illnesses; nozogeography; анофелогенна безпека; трансмісивні хвороби; природна осередковість трансмісивних хвороб; нозогеографія