Аналіз найпоширеніших травм та їх профілактика у гравців настільного тенісу в Україні - Нечипорук, Вадим Олегович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У роботі проаналізовано поширені травми, з якими стикаються тенісисти різного рівня майстерності. Проведено огляд наукових джерел для визначення загальних закономірностей травматизму, факторів ризику, що впливають на прогресування травми, а також ефективних стратегій профілактики та лікування травм. На думку багатьох вчених, спортивні змагання становлять високий ризик для опорно-рухового апарату, оскільки спорт часто лідирує за кількістю травм. Це пов'язано з частими різкими змінами рухів, які потребують миттєвих рішень в умовах обмеженого часу. Гравці в настільний теніс, зокрема, під час змагань зазнають значного нервово-психологічного навантаження, яке супроводжується сильним емоційним збудженням, через інтенсивні рухи, такі як стрибки, ривки та швидкі повороти, які є головними чинниками спортивних травм. Найбільша кількість травм спостерігається у досвідчених спортсменів, які змагаються на високому рівні понад 10 років. Основні висновки підкреслюють важливість цілісного підходу до підтримки здоров’я та працездатності тенісистів, включаючи фізичні, психічні та соціальні аспекти, а також інтеграцію нових досліджень для вдосконалення стратегій профілактики травм.
Keywords: настільний теніс; спортивні травми; профілактика травм; фактори ризику