Моделювання уроку географії в умовах дистанційного навчання - Ткачук, Надія Михайлівна; Озюк, Уляна Миколаївна (Комунальний заклад вищої освіти «Луцький педагогічний коледж» Волинської обласної ради, 2025)
Останні п’ять років стали серйозним викликом для освіти в Україні через пандемію та війну, які обмежили можливості шкіл забезпечувати здобувачам рівний доступ до якісної освіти. Дистанційне навчання стало осно-вною формою навчання для багатьох учнів. Після повернення до очної форми елементи дистанційного навчання залишаються важливими і в умовах сьогодення. У статті розглянуто загальні засади використання дистанційних освітніх технологій у закладах загальної середньої освіти України. Зосереджено увагу на актуальності проблеми моделювання уроку географії в асинхрон-ному та синхронному режимі. Сучасні технології створюють нові можливості для онлайн-освіти. Однак викладання географії онлайн вима-гає особливого підходу, оскільки цей предмет потребує візуалізації даних й інтерактивності. Метою даного дослідження є аналіз наявних підходів до моделювання дистанційних уроків географії та пред-ставлення структурно-змістових моделей уроку у 6 класі для синхронного та асинхронного режиму. В статті охарактеризовано теоретичну модель дистанційного уроку, яка складається з наступних блоків: інструктивного, моніторингово-діагностичного, мотиваційного, інформаційного, комунікативно-консультаційно-го, узагальнюючого, контрольного та підсумкового. Ці блоки допомагають структурувати навчальний процес, підвищуючи його інтерактивність та ефективність. Як приклад моделі в асинхронному та синхронному режимі запропоновано структуру та зміст уроку для 6 класу за темою «Чому рухаються літосферні плити». Урок в асинх-ронному режимі побудований за допомогою конструктора інтернет-сервісу Liveworksheets; в синхронному вико-ристано такі онлайн-ресурси як Wordwall, MozaWeb, Zoom. Зроблено висновок, що адекватна організація дистанційного навчання з використанням технологій забезпе-чить якісне навчання і розвиток необхідних навичок учнів у нових умовах. Важливо стимулювати активність учнів через групову роботу, самостійний вибір задач і відкритість для обговорення, що сприятиме формуванню партнерських відносин між учителем і учнями, забезпечить досягнення результатів.
Keywords: дистанційне навчання; моделювання; асинхронний режим; синхронний режим; урок географії; 373.3/.5.016:911-047.58]:37.018.43