Проєктування та розробка мобільного застосунку для підбору рецептів і меню - Расік, Микола Романович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Кваліфікаційна робота присвячена проєктуванню та реалізації мобільного застосунку для платформи Android, який призначений для підбору кулінарних рецептів за інгредієнтами та формування меню на день. У роботі проаналізовано предметну область організації харчування, розглянуто роль інформаційних технологій та рекомендаційних систем, виконано огляд наявних програмних засобів для роботи з рецептами та сформульовано вимоги до функціональності й зручності використання розроблюваного застосунку. Запропоновано архітектуру застосунку з поділом на рівні даних, логіки та інтерфейсу. Реалізацію виконано з використанням Kotlin, Jetpack Compose, Room, Retrofit та зовнішнього REST API сервісу Spoonacular як основного джерела даних про рецепти. Застосунок забезпечує пошук рецептів за інгредієнтами, перегляд детальної інформації про страви, збереження улюблених рецептів і автоматичне формування денного меню з урахуванням типу прийому їжі. Передбачено кешування частини даних і використання простих правил відбору страв. Результати роботи узагальнюють вимоги до мобільних застосунків для підбору рецептів і демонструють послідовність етапів розробки програмного забезпечення, що інтегрується з зовнішнім вебсервісом. Практичне значення полягає у створенні працездатного програмного продукту, який може бути використаний для щоденного планування харчування та як основа для подальшого розширення функціональності й навчальних прикладів з мобільної розробки.
Keywords: мобільний застосунок; рецепти; меню; рекомендаційна система; Android; Kotlin; Jetpack Compose; REST API; Spoonacular