Навчально-дослідницька діяльність школярів при вивченні біології - Вавринюк, Тетяна Віталіївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2023)
Актуальним завданням модернізації сучасної системи освіти України є підвищення рівня якості знань здобувачів загальної середньої освіти, а дослідницька робота та організація науково-дослідної діяльності природничого напрямку виступає важливим компонентом такого розвитку, яка сприяє розвитку творчої особистості. Застосування дослідницького методу навчання дозволяє більш ефективно формувати в здобувачів загальної середньої освіти не тільки предметні, а й ключові компетентності, надавати міжпредметні знання, сприяти розвитку вмінь і навичок. При вивченні шкільного курсу Біологія учні мають реальні можливості брати участь у дослідницькій діяльності як на уроках, так і в позашкільній діяльності. Мета роботи полягає у розкритті ефективності дослідницької діяльності учнів у процесі навчання біології як умови формування їх творчої активності. У першому розділі на основі вивчення інформаційних джерел проаналізовано питаня дослідницької діяльності та її значення у формуванні творчої активності учнів та організації науково-дослідної діяльності школярів в природничому напрямку. Висвітлені особливості вегетативного розмноження декоративно-садових культур. Другий розділ містить характеристику об’єктів дослідження, а також основні положення методики досліджень та їх умови. У третьому розділі наведені результати науково-дослідного проекту «Вивчення технологічних прийомів при вегетативному розмноженні калини звичайної (Viburnum opulus L.)». Встановлено, що серед досліджуваних термінів заготівлі зелених живців калини звичайної сорту Київська садова найкращими є перша декада червня. Живці заготовлені з апікальної частини пагона належать до легковкорінюваних, а з медіальної і базальної – до середньовкорінюваних. З»ясовано, що найкращим виявилося весняне пересаджування із контейнерів у відкритий грунт у порівнянні із іншими термінами. Позаурочна дослідна діяльність здобувачів загальної середньої освіти Звиняченського ліцею у вигляді наукової роботи була подана для участі в конкурсах еколого-натуралістичного спрямування. За результатами досліджень є публікація. Загальні висновки з проведених досліджень наведені в кінці роботи перед списком використаної літератури (60 джерел).
Keywords: дослідницька діяльність; компетентності; метод проектів; фактори життя рослин; спостереження; результати досліджень