Натюрморт як простір візуалізації матеріальності в образотворчому мистецтві - Панфілова, Олександра Георгіївна (Кременецька обласна гуманітарно-педагогічна академія ім. Тараса Шевченка, 2025)
У статті розглянуто особливості використання засобів образотворчої грамоти для передачі матеріальності предметів при виконанні навчального натюрморту. Розкрито поняття матеріальності в образотворчому мистецтві, охарактеризовано основні засоби – лінію, тон, колір, які сприяють реалістичному зображенню різних матеріалів в образотворчому мистецтві. Описано специфіку передачі різних матеріалів у натюрморті. Виокремлено практичні прийоми роботи при створенні натюрморту з урахуванням матеріальних властивостей зображуваних предметів.
Keywords: образотворча грамота; натюрморт; матеріальність; засоби зображення; фактура; світлотінь; натура; 75.049.6-028.44