Народні знання як складова частина української культури (за польовими матеріалами з Новоград-Волинського та Ємільчинського районів Житомирської області) - Чибирак, Світлана Вікторівна; Chybyrak, Svitlana (My University, 2016)
У статті висвітлено проблему передачі та збереження народних знань і світоглядних уявлень поліщуками. Проаналізовано раціональні знання та ірраціональні вірування поліщуків, пов’язані з прогнозуванням погоди, вирощуванням сільськогосподарських продуктів, астрономічними й природними явищами. Окремо звернено увагу на традиції вимірювання довжин, ваги, площі, об’єму та способи орієнтації поліщуків у часі.
People’s Knowledge as an Integral Part of Ukrainian Culture (Based on the Field Materials of Novgorod-Volynskogo and Yemelchynskogo Districts of Zhytomyr Region)
Keywords: народні знання; поліщук; народна метеорологія; народна метрологія; народна астрономія й космогонія; народний аграрний календар