Теоретичні передумови формування культури здорового способу життя студентської молоді - Кубович, O.; Kubovych, O. (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2012)
У статті наголошено на актуальності висвітлювальної проблеми: формування здоров’я й здорового способу життя студентів через освіту – один із пріоритетних напрямів державної освітньої політики в Україні. Акцентовано увагу на необхідності формування культури здорового способу життя як складової частини загальної культури людини. Розкрито низку факторів, які перешкоджають успішному формуванню культури здорового способу життя студентів у ВНЗ та наголошено на необхідності взаємодії викладачів і студентів у розв’язанні проблеми. Мета дослідження – визначення основних причин незадовільного стану здоров’я та негативного ставлення студентів до здорового способу життя. Дослідження й аналіз наукової літератури вітчиз-няних авторів стали основним завданням виконаного дослідження. Узагальнення даних літератури свідчить, що погіршення стану здоров’я молодих українців становить певну загрозу національній безпеці та економіці держави. Наведено розповсюдженість хронічних захворювань, основні фактори впливу на здоров’я й причини негативного ставлення студентів до здорового способу життя. Підкреслено теоретичні передумови розв’язання проблеми формування культури здорового способу життя: валеологізація освітнього простору, визначення педагогічних умов і рівень сформованості культури здорового способу життя, модульний підхід до процесу навчання. The article emphasizes the relevance of the problem which is highlighted: the formation of health and healthy lifestyles of students through education. This is the priority for national educational policy in Ukraine. We’ve paid attention on the need of formation the healthy lifestyle as a part of general human culture. It was revealed a number of factors that hinder the successful formation of healthy lifestyle of students in higher educational establishments and emphasizes need for interaction between teachers and students in solving this problem. The aim of the study includes determining the main causes of poor health and negative attitude of students towards a healthy lifestyle. Research and analysis of scientific literature of native authors was the main goal of this research. Summary of literature data shows that poor health of young Ukrainian people is a complete threat to national security and national economy. It is presented the prevalence of chronic diseases, major impacts on health and the reasons for the negative attitude of students towards healthy lifestyle. It is emphasized the theoretical background of solving the problem of formation of healthy lifestyle: wellness of educational space, definition of educational conditions and the level of formation of a healthy lifestyle, a modular approach to the learning process.
Theoretical Preconditions of Formation of Healthy Lifestyle Among Students
Keywords: культура здорового способу життя; здоров’я; студенти; процес навчання; culture of healthy lifestyles; health; students; the learning process