Фізична освіта в педагогічній спадщині П. Ф. Лесгафта - Дмитрук, Віталій; Dmytruk, Vitaliy; Базюк, Валерій; Baziuk, Valeriy; Приступа, Лариса; Prystupa, Larysa (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
П. Лесгафт розробив теорію фізичної освіти, на основі якої сформулював вимоги до фізичного розвитку молоді в навчальному закладі. Завдання роботи полягало в розкритті значення фізичної освіти, яку запропонував П. Ф. Лесгафт, щодо посилення освітньої складової з предмета «Фізична культура». Для розв’язання поставленого завдання використовували такі методи дослідження, як теоретичний аналіз й узагальнення літературних джерел. Фізичною освітою П. Ф. Лесгафт уважав «гармонійний всебічний розвиток діяльності людського організму», свідоме обмеження сваволі в міркуваннях та діяльності людини, визначення своєї особистості та її значення в суспільстві. Теорія фізичної освіти П. Ф. Лесгафта вийшла далеко за межі кінця XIX – початку XX ст. і може розглядатися як одне з важливих джерел педагогічної науки. Важливі наукові положення, обґрунтовані вченим, актуальні й сьогодні. P. F. Lesgaft have developed the theory of physical education, on its basis he has formed requirements for physical development of the youth in an educational establishment. The task of the work was to reveal the meaning of physical education that was presented by P. F. Lesgaft in order to strengthening of educational components in subject of «Physical culture». For solving of this task it was used the following methods of the study as: theoretical analysis and generalization of literature sources. According to P. F. Lesgaft the theory of physical education have left the limits of 19–20th centuries and may be considered as one of the most important sources of the pedagogical science. Important scientific statements that were grounded by the scientists are still topical nowadays.
Physical Education in Pedagogical Heritage of P. F. Lesgaft
Keywords: фізична освіта; physical education; П. Ф. Лесгафт; P. F Lesgaft; педагогічна спадщина; pedagogical inheritance; молодь; young people; навчальний заклад; educational establishment; Фізична Культура; physical culture; розумовий і фізичний розвиток; intellectual and physical development; фізичні вправи; physical exercises