Психологічні особливості ставлення військовослужбовців до смерті в контексті війни - Черняєв, Микола Олександрович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У кваліфікаційній роботі представлено теоретико-емпіричне дослідження психологічних особливостей ставлення військовослужбовців до смерті в контексті війни. Актуальність теми зумовлена необхідністю глибшого розуміння переживання феномену смерті у військовому середовищі, що безпосередньо впливає на психічний стан, ефективність діяльності та життєстійкість захисників України. У першому розділі здійснено теоретичний аналіз наукових підходів до вивчення ставлення до смерті в контексті філософських, психологічних та екзистенційних концепцій. Окрему увагу приділено характеристиці психологічних особливостей військовослужбовців у бойових умовах, їхніх механізмів психологічного захисту та формування адаптивних стратегій реагування на загрозу життю. У другому розділі описано організацію, методику та процедуру емпіричного дослідження, спрямованого на виявлення типів і рівнів ставлення військовослужбовців до смерті, а також їхнього зв’язку з показниками тривожності, життєстійкості та копінг-стратегій. Проведено кількісний і якісний аналіз отриманих результатів, інтерпретовано виявлені закономірності. У третьому розділі розроблено програму психологічної роботи, спрямовану на подолання страху смерті, підвищення рівня життєстійкості та формування конструктивного ставлення до екзистенційних аспектів життя і смерті у військовослужбовців. Програма включає серію психокорекційних занять, що базуються на принципах гуманістичної та екзистенційної психології, техніках саморегуляції, рефлексії та розвитку внутрішніх ресурсів. Результати роботи мають практичне значення для військових психологів, психотерапевтів, фахівців центрів психологічної реабілітації та можуть бути використані при розробленні програм підтримки військовослужбовців у період бойових дій і після повернення з фронту.
Keywords: ставлення до смерті; психологічна допомога; війна; військовослужбовці; страх смерті; життєстійкість