Лінгвостилістичні особливості народних пісень Підляшшя (на матеріалі збірника «Śpiewnik podlaski») - Кіндзерська, Юлія Володимирівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Роботу присвячено дослідженню мовностильових особливостей народнопісенної поезії Підляського краю. Матеріал дослідження є новим, оскільки обраний пісенний пласт на сьогодні є малодослідженим і маловідомим для українського читача. Елемент новизни привносить поєднання мово- та літературознавчих методик аналізу матеріалу. Для їх найдоцільнішого добору було розглянуто різні види лінгвістичного аналізу художнього тексту, з’ясовано специфіку кожного з них, виокремлено головні принципи лінгвостилістичного аналізу, досліджено головні стилетворчі категорії мовної одиниці (емоційність та експресивність), визначено типові засоби актуалізації мовної експресії на кожному рівні мови. Показано, що використання тропів суттєво увиразнює художній текст, надає йому естетичної привабливості, підвищує його експресивність, забезпечує необхідну емоційну реакцію читача / слухача, допомагає розкрити всю палітру людських почуттів і надає тексту відповідного емоційного фону. Доведено, що кожен художній засіб, використаний у тексті, відіграє важливу роль у створенні художнього образу. Художньо-стилістичні засоби головно лексичного та синтаксичного рівня організовують структуру художнього образу, і саме вони є головним маркером авторської індивідуальності (чи народної, коли йдеться про фольклорний текст), надають кожній пісні неповторного ідейно-емоційного звучання. Проте фонетичні та морфологічні засоби виразності теж є важливим характеротворчим елементом художнього образу.
Keywords: художній текст; художній образ; лінгвістика тексту; лінгвостилістичний аналіз; фонетичні, морфологічні, лексичні та синтаксичні засоби виразності; стилістичні ресурси мови