Застосування засобів фізичної терапії та ерготерапії в поєднанні з довготривалою електростимуляцією у хворих із посттравматичними невропатіями верхньої кінцівки - Бісмак, Олена; Bismak, Elena (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2019)
Актуальність. У статті розглянуто питання застосування засобів фізичної терапії та ерготерапії в поєднанні з довготривалою електростимуляцією при тяжких ураженнях периферичних нервів верхньої кінцівки. Мета роботи – вивчити можливості застосування засобів фізичної терапії та ерготерапії в поєднанні з довготривалою електростимуляцією при невропатіях верхніх кінцівок. Методи дослідження – аналіз та узагальнення даних літературних й Інтернет-джерел. Результати. Дані літературних джерел свідчать, що електростимуляція відіграє важливу роль у відновному лікуванні захворювань нервової системи, що призводять до обмеження активних рухів, зниження сили й гіпотрофії м’язів. Викликаючи тривале збудження та скорочення м’язів, електростимуляція рефлекторно стимулює весь комплекс обмінно-трофічних процесів, спрямованих на енергозабезпечення працюючих м’язів. При цьому також підвищується активність регуляторних систем, у тому числі клітин кори головного мозку. При проходженні електричного струму по нервах підвищується їх про- відність, прискорюється регенерація. Незважаючи на позитивний вплив електростимуляції на ушкоджені нерви верхньої кінцівки, функцію руки, працездатність, самообслуговування лише нейромодуляцією відновити неможли- во. Для цього потрібні засоби фізичної терапії та ерготерапії: терапевтичні вправи, тренажерна реабілітація, ортезування, вправи у воді, масаж, процедури ерготерапії. Зазначено, що реабілітаційні заходи підбираються з урахуванням терміна захворювання, клінічних проявів, періоду реабілітації, віку, супутньої патології, ефективності попереднього лікування. Висновки. Відновлення функціональних можливостей верхньої кінцівки при травмах і захворюваннях периферичних нервів до сьогодні залишається складною, до кінця не розвʼязаною проблемою. Однією з найважливіших соціальних завдань є повернення до трудової діяльності цієї категорії хворих. У зв’язку з цим можна говорити про необхідність комплексного застосування засобів фізичної терапії та ерготерапії в поєднанні з довготривалою електростимуляцією при посттравматичних невропатіях верхньої кінцівки.Topicality. The article discusses the use of physical therapy and occupational therapy in combination with prolonged electrical stimulation in severe lesions of the peripheral nerves of the upper limb. The purpose of the work is to study the possibilities of using physical therapy and occupational therapy in combination with prolonged electrical stimulation in case of neuropathies of the upper limb. Research methods. Analysis and synthesis of literature and the Internet sources. Results. Literature data indicate that electrical stimulation plays an important role in the rehabilitation treatment of diseases of the nervous system, leading to the restriction of active movements, decrease in muscle strength and hypotrophy. Causing prolonged excitation and muscle contraction, electrical stimulation reflexively stimulates the whole complex of metabolic and trophic processes aimed at energy supply of working muscles. At the same time, the activity of regulatory systems, including cells of the cerebral cortex, also increases. With the passage of electric current through the nerves, their conductivity increases, and regeneration accelerates. Despite the positive effect of electrical stimulation on damaged nerves of the upper limb, arm function, working capacity, and self-care cannot be restored only by neuromodulation. For this, we need physical therapy and occupational therapy: therapeutic exercises, simulator rehabilitation, orthosis, water exercises, massage, occupational therapy procedures. It is noted that rehabilitation measures are selected taking into account the duration of the disease, clinical manifestations, rehabilitation period, age, concomitant pathology, the effectiveness of previous treatment. Conclusions. The recovering of the functionality of the upper limb in injuries and diseases of the peripheral nerves to the present time remains a complex, not fully resolved problem. One of the most important social tasks is the return to work of this category of patients. In this regard, we can talk about the need for the integrated use of physical therapy and occupational therapy in combination with prolonged electrical stimulation in post-traumatic neuropathies of the upper limb.
The Use of Physical Therapy and Occupational Therapy in Combination with Prolonged Electrical Stimulation in Patients with Post-Traumatic Neuropathies of the Upper Limb
Keywords: фізична терапія; верхня кінцівка; ерготерапія; електростимуляція; невропатія; physical therapy; electrical stimulation; occupational therapy; neuropathy; upper limb