Комунікативні стратегії психотерапевтичного сеансу - Качмар, Ольга Юріївна; Kachmar, O. Yu. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
Дослідження та типологізація комунікативних стратегій займають важливе місце у традиційних і сучас¬них лінгвістичних пошуках. У статті висвітлено поняття комунікативної стратегії як когнітивний процес, у якому мовець співвідносить свій комунікативний намір з конкретними мовними виразами. Виявлено й описано комунікативні стратегії / дії, спрямовані на організацію сеансу й на відповідність перебігу комунікативного обміну у форматі сеансу психотерапії. Простежено зв’язок між комунікативними стратегіями та відбором мов¬них ресурсів й адаптацією умов комунікації. З’ясовано роль мотивів та інтенцій суб’єкта й об’єкта психотера¬певтичного впливу. Визначено, що комунікативна стратегія ґрунтується на глобальному намірі комунікації, конкретній інтенції комунікативної дії, інформаційному масиві й інтерактивному режимі. Визначальними в цьому процесі є мотив і, відповідно, інтенція комунікативної мети, оскільки мотив визначає інтенцію. Також описано класифікацію стратегій комунікативної поведінки учасників сеансу психотерапії. Research and typology of communi¬cation strategies play an important role in traditional and modern linguistic research. The article deals with the notion of communication strategy as a cognitive process where speaker correlates his communicative intent with specific linguistic expressions. Communication strategies / actions aimed at the psychotherapy sessions organization and communicative exchange are discovered and described in it. Correlation between communication strategies and selection of linguistic means is analyzed as far as adaptation of communication conditions. The role of the motives and intentions of the subject and object of psychotherapeutic effects is characterised in the article. The communication strategy is based on the global communicative intent, specific intent of communicative action, information files and interactively. As it is mentioned in the research, motive is a decisive factor in this process as it defines the intention. Also the classification of communication strategies of psychotherapy session is suggested in it.
Communication Strategies in Psychotherapy Sessions
Keywords: комунікативна стратегія; communicative strategy; комунікативна мета; communicative purpose; інтенція; intention