Організація наукових досліджень та професійної діяльності в галузі - Федотова, Тетяна Володимирівна (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2018)
Програма навчальної дисципліни «Організація наукових досліджень та професйної діяльності в галузі» складена відповідно до освітньо-професійної програми підготовки бакалавра спеціальності 053 «Психологія» за освітньою програмою «Психологія». Предметом вивчення навчальної дисципліни є з’ясування специфіки професійної діяльності психолога; питання організації, проведення і узагальнення результатів психологічного дослідження, форми його представлення. Міждисциплінарні зв’язки: навчальна дисципліна «Організація наукових досліджень та професйної діяльності в галузі» є фундаментальною основою для написання студентами-психологіами курсових робіт, представлення свого наукового доробку у наукових публікаціях, виступах на науково-практичних семінарах, конференціях, диспутах тощо, організації професійної діяльності в майбутньому загалом. Вивчення курсу пов’язані зі знаннями, які студенти паралельно отримують при вивченні таких дисциплін як «Вступ до спеціальності», «Загальна психологія», «Соціальна психологія», «Експериментальна психологія» та ін. Знання отримані при вивченні даного курсу застосовуються при вивченні таких дисциплін як «Вікова психологія», «Патопсихологія», «Медична психологія», «Педагогічна психологія» «Історія психології» та ін. Програма навчальної дисципліни складається з таких змістових модулів: 1. Зміст та структура наукових досліджень. 2. Спеціфіка профеісйної діяльності психолога. Організація та проведення психологічного дослідження. Метою викладання навчальної дисципліни «Організація наукових досліджень та професйної діяльності в галузі» є засвоєння студентами знань щодо особливостей професійної діяльності психолога, змісту та структури наукових досліджень, специфіки організації та проведення психологічного дослідження; орієнтування студентів як майбутніх науковців до поглиблення своїх знань, прагнення подальшого інтелектуального розвитку та самовдосконалення.
Keywords: наукове дослідження; науковий метод; емпіричні методи; теоретичні методи; етичний кодекс психолога