Основні напрями сучасних досліджень з історії первісного суспільства в Україні - Білик, Вікторія Андріївна; Bilyk, Viktoriia A. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2011)
У статті аналізуються дослідження з історії первісного суспільства, проведені вченими за роки незалежності України. Виокремлено коло проблем, що їх вивчають українські історики, зокрема, - адаптація первісних людей до природного середовища, особливості економічного та етнокультурного розвитку ранньопервісного суспільства на теренах України та Європи, антропологічні характеристики первісних людей. Розглядається також джерельна база та методологія цих досліджень.

In the article the scientific investigations of the primitive society created by the Ukrainian scientists for the years of independent Ukraine are analyzed. The author points out problems which were studied by Ukrainian historians such as: adaptation of primitive people to the environment, the peculiarities of economical and ethno-cultural development of primitive society on the territory of Ukraine and Europe, anthropological characteristics of primitive people. The sources of writing and methodology of their investigations are also examined.
The main directions of modern investigations of the history of primitive society in Ukraine
Keywords: сторія первісного суспільства; українська історіографія; первісна економіка; етнокультурний розвиток; антропологія; археологія; the history of primitive society; Ukrainian historiography; primitive economy; the development of ethnic culture; anthropology; archeology