Дитяча клінічна психологія - Федотова, Тетяна Володимирівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Силабус освітнього компонента «Дитяча клінічна психологія» складено з урахуванням можливості формування індивідуальної освітньої траєкторії здобувачів освіти магістерського рівня. Вивчення освітнього компоненту «Дитяча клінічна психологія» зосереджене на: розгляді проблеми норми і патології в дитячому та підлітковому віці, дизонтогенезі особистості; специфіці організації дослідження та виявлення патопсихологічних симптомо-комплексів в дитячому і підлітковому віці (емоційно-вольової сфери, інтелектуального розвитку, обстеження дітей з органічними порушеннями та виставленими діагнозами. Метою освітнього компоненту «Дитяча клінічна психологія» є формування у здобувачі освіти системи наукових знань особливостей дитячої клінічної психології, умінь та навичок проведення наукових досліджень у клінічній практиці. Основне завдання освітнього компоненту – сприяти психологічній підготовленості майбутніх магістрів – клінічних психологів до реалізації професійної діяльності. Після вивчення освітнього компоненту здобувачі освіти повинні знати: - основні поняття та методи дитячої клінічної психології; - особливості застосування дослідницьких методів у дитячій клінічній психології; - специфіку організації дослідження та виявлення патопсихологічних симптомо-комплексів в дитячому і підлітковому віці (емоційно-вольової сфери, інтелектуального розвитку, проведення обстеження дітей з питань психологічної готовності до навчання у школі тощо); вміти: • організувати і проводити патопсихологічне обстеження дітей та підлітків із проблемами психічного розвитку; • ефективно планувати та проводити психологічне дослідження (підбір психодіагностичного інструментарію тощо); • робити психологічний прогноз щодо подальшого психічного розвитку дітей та підлітків; • розробляти програми психологічних інтервенцій (тренінг, психотерапія, консультування тощо), впроваджувати їх в індивідуальній роботі. Освітній компонент передбачає формування soft skills: критичність та гнучкість мислення, емпатія, комунікативні навички (вміння слухати, говорити), терпимість та повага у роботі з різними клієнтами, толерантність до невизначеності, емоційний інтелект.
Keywords: психічне здоро’я; психосоціальний розвиток; затримка психічного розвитку; депривація; дизонтогенез; дитячий вік; підліток; розлад; 316.66