Вербальні й невербальні засоби вираження здивування в канадських графічних романах - Калиновська, Ірина Миколаївна; Коляда, Еліна Калениківна; Калиновська, Магдалена Володимирівна (Таврійський національний університет імені В. І. Вернадського, 2024)
У статті розглядаються вербальні і невербальні засоби вираження здивування в канадських графічних романах. Матеріалом дослідження слугують популярні графічні романи відомого канадського автора-карикатуриста Брайєна Лі О’Меллі. Читання графічних романів передбачає розшифрування смислів, закладених у їхніх вербальних і невербальних компонентах. До вербальних компонентів графічних романів належить друкований текст, що включає репліки головних героїв у словесних бульбашках, назви, заголовки, наративний блок чи авторські коментарі у бульбашках або поза ними. Невербальні графічні засоби (шрифт, колір, графічні символи, таблиці, малюнки тощо) підсилюють вербальне висловлення, уточнюють чи дублюють його і є надзвичайно важливими для розуміння графічного роману. Для опрацювання фактичного матеріалу застосовується метод дистрибутивного аналізу; метод інтерпретації допомагає розшифровувати смисли, закладені у вербальних і невербальних компонентах графічних романів. Здивування – короткочасна емоційна реакція на раптові події, непередбачені ситуації, неочікувані звуки, смаки, побачене чи почуте, яка не має чітко вираженого позитивного чи негативного забарвлення. Аналіз показав, що у досліджуваних графічних романах мовні засоби вираження здивування на фонетичному рівні представлені вигуками, які відображають емоційний стан головних героїв, реакцію на випадкові обставини, неочікуване чи почуте, які підсилені звуконаслідуванням. Вираження здивування на лексичному рівні характеризується добором емоційнозабарвленої лексики. У реакціях персонажів переважають вигуки вираження емоції здивування, а в авторських коментарях – слова, які називають або натякають на емоцію здивування в описі сюжетів, неочікуваних подій. Здивування може бути репрезентоване як вербальними засобами, невербальними засобами, так і їх поєднанням. До невербальних засобів вираження здивування в аналізованих графічних романах належить пунктуація, шрифт, колір. Чим більше здивування, тим більше знаків оклику, більший чи жирніший шрифт, більша кількість повторюваних літер у вигуках. Важливими для розпізнавання емоції здивування у графічних романах є жести та вираз обличчя персонажів (витягнуте обличчя, широко відкриті очі, великі зіниці, підняті брови, привідкритий чи широко відкритий округлений рот).
Keywords: канадський графічний роман; Canadian graphic novel; вербальний засіб; verbal means; невербальний засіб; non-verbal means; емоція; emotion; здивування; surprise; 81’221:821(71).09]:159.942