Підготовка майбутнього вчителя початкових класів до професійної мобільності у вимірі якості освіти - Пріма, Раїса; Десятник, Катерина (My University, 2024)
У статті проаналізовано деякі аспекти підготовки майбутнього вчителя початкових класів до професійної мобільності у вимірі якості освіти. Актуалізовано необхідність підготовки майбутнього вчителя початкових класів до професійної мобільності як особливої особистісної якості саме у процесі освіти, яка стає пріоритетним чинником формування суспільного інтелекту, національним ресурсом оновлення соціального життя, якості освіти. Професійна мобільність розглядається як можлива стратегія професіоналізації педагогічних кадрів, як складне системне утворення, інтегративна якість особистості та діяльності педагога, що формується і виявляється у процесі професійної підготовки, перепідготовки, самовиховання і творчої самореалізації фахівця. Констатовано наявність полеміки та постійних обговорень щодо визначення якості освіти. Згідно з академічними виданнями якість освіти трактується як комплексна характеристика, котра відображає діапазон і рівень освітніх послуг, що надаються системою освіти відповідно до інтересів особи, суспільства і держави. Наголошено, що якісна освіта повинна давати можливість кожному індивіду залежно від його інтересів і можливостей здобувати повноцінну, безперервну освіту відповідного рівня в усіх її формах. Якість освіти розглядаємо як узагальнений показник розвитку суспільства у певному часовому вимірі, вагомий крок до європейської інтеграції, що віддзеркалює світову тенденцію інноваційного розвитку освітніх систем. Розглянуто наукові позиції щодо підвищення рівня відповідності вищої освіти вимогам сучасності й реалізації освітянської політики щодо якості професійної підготовки. Відзначено, що пріоритетним завданням професійної підготовки є підготовка кваліфікованих конкурентоспроможних кадрів із високим рівнем професійних знань, умінь, навичок і мобільності, виховання соціально активних членів суспільства, формування в них наукового світосприйняття, творчого мислення, найкращих людських якостей, національної свідомості. Узагальнено, що проблема професійної мобільності – це проблема розвитку і змін людських цінностей, їх сфери дій, конфліктів між новими і традиційними цінностями та шляхами їх подолання. Професійну мобільність потрактовано як внутрішній (мотиваційно-інтелектуально-вольовий) потенціал особистості, що лежить в основі гнучкої орієнтації і діяльнісного реагування в динамічних умовах (як соціальних, так і суто професійних) відповідно до власних життєвих позицій; забезпечує готовність до змін і реалізацію цієї готовності у своїй життєдіяльності (готовність особистості до сучасного життя з його багатоаспектними чинниками вибору); детермінує професійну активність, суб’єктність, творче ставлення до професійної діяльності, особистісного розвитку, що сприяє ефективному розв’язанню фахових проблем й забезпеченню якості освіти.
Keywords: майбутній учитель початкових класів; особистісний розвиток; професійна активність; професійна діяльність; професійна мобільність; професійна підготовка; якість освіти; 373.3:37.011.31