Фізична реабілітація осіб із порушеннями енергетичного обміну на сучасному етапі - Фурман, Юрій Миколайович; Furman, Yuriy (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
У статті на підставі аналізу літератури, сучасних науково-методичних знань і результатів практичного досвіду з питання фізичної реабілітації осіб із порушеннями енергетичного обміну обґрунтовано необхідність застосування засобів фізичної реабілітації при первинному ожирінні. Як свідчить аналіз літературних джерел, у розвитку ожиріння визначальне значення має енергетичний дисбаланс, який найчастіше виникає внаслідок нераціонального харчування в поєднанні зі зниженою руховою активністю сучасної людини, у зв’язку з чим проведення реабілітації з використанням фізичних факторів видається досить аргументованим. На сьогодні до фізичних факторів, які застосовуються в осіб з ожирінням, відносять фізичні вправи, природні фактори, масаж, механотерапію. Спеціальне значення фізичних методів і засобів у лікуванні й профілактиці ожиріння проявляється в благотворному впливi на функціонування всіх органів і систем організму, підвищенні адаптаційних можливостей, у нормалізації загального та енергетичного обмінів, посиленні ліполітичних процесів, зниженні маси тіла, зміцненні опорно-рухового апарату. The article is based on the analysis of literature, modern scientific and methodological knowledge and the results of practical experience on the physical rehabilitation of persons with impaired energy metabolism necessity of application of means of physical rehabilitation in primary obesity. As the analysis of the literature in the development of obesity, which determines the value of a power imbalance, most often caused by malnutrition, coupled with reduced physical activity of modern man, in connection with carrying out the rehabilitation of the physical factors it is quite justified. Today, the physical factors used in individuals with obesity are: exercise; natural factors of nature; massage, hydrotherapy. The special value of natural methods and means of treatment and prevention of obesity manifests itself in a beneficial effect on the functioning of all organs and systems, increase adaptive capacity in general and the normalization of energy metabolism, enhancing the lipolytic processes, weight loss, strengthening the musculoskeletal system.
Рhysical Rehabilitation Impaired Persons Energy Exchange Today
Keywords: енергетичний обмін; ожиріння; фізична реабілітація; energy metabolism; obesity; physical rehabilitation