COVID-19 та його наслідки для емоційно-вольової сфериосіб похилого і старечого віку - Бойко, Петро; Степан, Богдан Т.; Апончук, Людмила Степанівна; Гайдучик, Петро Данилович; Усова, Анастасія Олександрівна. (My University, 2024)
Наявність різноманітних симптомів, тривалість яких перевищує гостру фазу COVID-19, називається пост-COVIDсиндромом (PCS). Кістково-м’язові, травні (тобто діарея) та неврологічні симптоми, включаючи депресію (за шкалою Цунга), найчастіше спостерігалися у пацієнтів із PCS. Втома/м’язова слабкість, задишка, біль і дискомфорт, тривога/депресія та порушення концентрації спостерігалися у понад 20% пацієнтів. PCS в основному характеризується ураженням опорно-рухового апарату, легенів, органів травлення та неврологічних захворювань, включаючи депресію. PCS не залежить від тяжкості гострого захворювання та гуморальної реакції. Під час та після інфікування COVID-19 пацієнти мають підвищений ризик розвитку депресії та тривоги. Багато людей, які перенесли COVID-19, ризикують довготерміновими порушеннями та інвалідністю, особливо в критичних випадках. Симптоми після гострого COVID-19 дуже варіабельні та різноманітні. Не тільки стресові фактори, пов’язані з наслідками інфекції COVID-19, але й заходи, вжиті проти пандемії, можуть призвести до того, розвитку нових психічних захворювань або погіршення наявних розладів психічного здоров’я. Депресивні розлади впливають на фізичне, психічне та соціальне функціонування і спричиняють підвищення ризику передчасної смерті. Люди, які пережили COVID-19 мали високу розповсюдженість невідкладних психіатричних ускладнень. Поширені нервово-психічні наслідки після інфікування SARS-CoV-2 включали втому, проблеми зі сном, тривогу, депресію, посттравматичний стресовий розлад, головний біль, марення та когнітивні порушення. Відмічено додаткові різноманітні прояви COVID-19 такі як делірій, периферична нейропатія, запаморочення та розлади настрою.
Keywords: епідемія COVID-19; постковід; інфекційна хвороба; стрес; депресивні розлади; 616.98-036.21-053.9