Енантіосемія як наслідок розширення значення похідного слова - Пономаренко, Валентина; Ляхова, Оксана; Ponomarenko, Valentyna; Lyakhova, Oksana (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
У статті на матеріалі похідної лексики сучасної української мови проаналізовано явище внутрішньослів- ної антонімії, або енантіосемії, як розвитку в семантичній структурі мовної одиниці значення, протилежного первинному. Установлено, що типологічний різновид енантіосемії – емоційно-оцінна (часткова) енантіосемія дериватів може спричинятися розширенням їхньої семантики. З’ясовано, що часткова енантіосемія полягає в зміні значення лексеми шляхом трансформації оціннєвого компонента значення через його нейтралізацію на протилежний. Найчастіше енантіосемами, які, розширюючи свої значення, змінюють семантику з позитивної чи нейтральної на негативну, є дієслова. The article deals with the problem of derivative word enantiosemy as a case of polysemy, in which one sense of the word is in some respect the opposite of another sense of the same word. The authors determined that the typological kind of enantiosemy – derivative word emotional and evaluative (partial) enantiosemy – may be a result of word meanings widening. It was found that the partial enantiosemy is the change of word meaning by transforming the evaluative component of meaning with neutralization to the opposite. The most common enantiosemes that change the semantics of positive or neutral to negative are verbs.
Enantiosemy as a Result of the Derivative Word Meanings Widening
Keywords: енантіосемія; часткова енантіосемія; оцінка; розширення значення; enantiosemy; partial enantiosemy; evaluation; word meanings widening