Об’ємно-просторове і планувальне вирішення дерев’яних храмових споруд Волині XVII-XVIII століття - Лесик-Бондарук, Оксана Олександрівна; Lesyk-Bondaruk, Oksana O. (Придніпровська державна академія будівництва та архітектури, 2014)
У ХХ столітті та на початку ХХІ століття, на думку автора, українці почали надто недбало ставитися до своєї культурної спадщини. Відома надзвичайно велика кількість випадків, коли пам’ятки архітектури фізично знищуються або кардинально змінюються заради новітньої перебудови чи так званої «реставрації». Дана стаття має на меті аналіз композиційних та планувальних характеристик волинських дерев’яних храмів XVII-XVIII століття для збереження, відтворення та відновлення споруд на більш професійному рівні. ignorant of their cultural heritage. There are plenty of cases when architectural monuments are physically destroyed or changed to a great extent for the sake of a newer refurbishment or the so called «restoration». This article is to analyse compositional and planning characteristics of Volyn wooden temples of XVII – XVIII centuries in order to further professionally preserve and recover the temples. The problems of Volyn temples spacious and planning characteristics are discussed in the works of M. Dragan, G. N. Logvyn, L. V. Prybega, I. R. Mogytych, Y. P. Nelgovsky, P. G. Yurchenko, V. V. Chepelyk and others. [1; 2; 5 – 9; 10]. Scale adjusted and layered drawings have been made for each XVII – XVIII ct. Volyn temple. Simple compositional forms of churches have been traditional for many years in Volyn; wooden churches were mainly built in the villages, laconism of forms is used.
Keywords: Храмова споруда; церква; дзвіниця; зруб; об’ємно-просторова характеристика; планувальні вирішення; композиційний аналіз