Изотермические разрезы квазитройных систем Cu2S(Se)–La2S(Se)3–GeS(Se)2 при 870 К - Олексеюк, Іван Дмитрович; Строк, Оксана Мар’янівна; Гулай, Любомир Дмитрович; Якимчук, Ірина Василівна; Романішина, Олена Вікторівна; Olekseiuk, Ivan D.; Strok, Oksana M.; Hulai, Liubomyr D.; Yakymchuk, Iryna V.; Romanishyna, Olena V. (Волинський національний університет ім.Л.Українки, 2009)
За результатами РФА та РСА побудовано ізотермічні перерізи квазіпотрійних систем Cu2S(Se)–La2S(Se)3– GeS(Se)2 при 870 К. У системі Cu2S–La2S3–GeS2 підтверджено існування семи тернарних і однієї тетрарної сполук. У системі Cu2Sе–La2Sе3–GeSе2 підтверджено існування чотирьох тернарних і однієї тетрарної сполук. Встановлено склад ще однієї тернарної сполуки. На основі бінарних Cu2S(Se), GeS(Se)2, La2S3, тернарних, тетрарних сполук існують тверді розчини незначної протяжності. Розчинність на основі La2Se3 становить 9 мол. % Cu2Se по квазібінарному перерізу Cu2Se–La2Se3. The isothermal sections of the quasiternary Cu2S(Se)–La2S(Se)3–GeS(Se)2 systems at 870 K has been constructed using the methods of X-Ray phase and structural analysеs. The existence of seven ternary and one quaternary compounds has been confirmed in the Cu2S–La2S3–GeS2 system. The existence of four ternary and one quaternary phases has been confirmed in the Cu2Se–La2Se3–GeSe2 system. The composition of one new ternary compound has been established. Solid solutions of small extent have been established on the base of binary Cu2S(Se), GeS(Se)2, La2S3, ternary and quaternary compounds. The solubility on the base of La2Se3 is 9 mol. % of Cu2Se on the section Cu2Se–La2Se3.
Isothermal Sections of the Quasiternary Cu2S(Se)–La2S(Se)3–GeS(Se)2 Systems at 870 K
Keywords: квазіпотрійна система; quasiternary system; ізотермічний переріз; isothermal section; тернарна сполука; ternary compound; тетрарна сполука; quaternary compound