Оцінка ефективності впливу оздоровчого плавання на фізичну працездатність молодших школярів (метааналіз літературних даних) - Лях, Юрій; Lyakh, Yuriy; Усова, Оксана; Usova, Oksana (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки (м. Луцьк), 2014)
Метааналіз як найпопулярніша методика системного об’єднання окремих наукових доробків дає змогу збільшити статистичну потужність дослідження, а отже – точність оцінки ефекту аналізованого впливу. Більшість публікацій не відповідають вимогам для здійснення метааналізу й не можуть у подальшому використовуватися для обговорення. За допомогою метааналізу обчислено кількісний статистично значимий ефект впливу оздоровчого плавання на фізичну працездатність молодших школярів. Виразність його можна оцінити як «малу-помірну». Істинне значення ефекту з вірогідністю 95 % завжди перебуватиме в діапазоні -0,581 – -0,206. Meta-analysis as the most popular methodology of systemic consolidation of separate scientific works lets us increase statistic force, and accuracy of estimation of the effect of analyzed influence. Most of publications do not correspond with the requirements of meta-analysis conduction and cannot be used for discussion in the future. With the help of meta-analysis it was determined quantitative statistically significant effect of influence of health-improving swimming on physical workability of junior schoolchildren. Expressiveness of this effect can be defined as «little-moderate». Veritable meaning of the effect with the probability of 95 % will always be placed within the range from 0,581 till -0,206.
Estimation of Swimming Effectiveness on Physical Workability of Junior Schoolchildren (Meta-analysis of Literary Data).
Keywords: метааналіз; школярі; оздоровче плавання; стандартизована різниця середніх (SMD); форестграфік; meta-analysis; schoolchildren; health-improving swimming; standardized mean difference (SMD); forest–schedule