Організаційно-економічні засади відновлення конкурентоспроможності територіальних громад і регіонів України - Подзізей, Олег Олегович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2023)
У дисертації обґрунтувано теоретико-методичні основи та розроблено науково-практичні рекомендації щодо організаційно-економічного забезпечення процесів відновлення конкурентоспроможності територіальних громад і регіонів України у воєнний та повоєнний періоди. Обгрунтовано роль територіальних громад в процесі адміністративного реформування та бюджетної децентралізації та визначено поняття їх конкурентоспроможності як ініціативної діяльності задля досягненння перспектив сталого, інклюзивного та смарт розвитку регіонів. Розглянуто взаємозв’язок і взаємозалежність понять конкурентоспроможності територіальних громад, їх конкурентної позиції із економічним, інноваційним, соціальним розвитком регіону. Запропоновано розглядати сутність поняття відновлення конкурентоспроможності територіальної громади як комплекс заходів і процесів, спрямованих на повернення та використання потенційних можливостей територіальних громад у час та після кризових подій задля їх ефективного функціонувати в умовах конкурентного середовища з врахуванням їх ресурсного забезпечення та поточного рівня соціально економічного розвитку, що матиме наслідком зростання рівня продуктивності підприємств регіону та підвищення рівня якості життя мешканців громади.
Keywords: конкурентоспроможність; регіон; регіональний розвиток; територіальна громада; децентралізація; соціально-економічний розвиток регіону; економічне зростання; місцевий економічний розвиток; місцеві бюджети; відновлення; competitiveness; region; regional development; territorial community; decentralization; socio-economic regional development; economic growth; local economic development; local budgets; restoration; 332.1(477-72):005.332.4(043.3)