Топос іншого як жанровотворчий чинник утопії - Левчук, Тереза; Levchuk, Т. (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2011)
У статті висвітлено проблему функції героя в контексті жанрових ознак утопії. З’ясовано, що, ґрунтуючись переважно на домінанті топосу, змістове наповнення жанру зводить функцію персонажів до ролі атрибута ідеального суспільства. Текстова присутність людини розгортається в імагологічному аспекті своє / чуже, досконале / недолуге. The article reveals the problem of hero’s function in the context of utopia’s genre features. It was found that, based primarily on the topos dominant , content of the genre reduces the function of characters to the attribute role of an ideal society. Text presence of man unfolding in imagological aspects of own / alien, perfect / imperfect.
The Topos of «Different» as a Genre of Utopia
Keywords: утопія; імагологія; своє / чуже; топос; жанр; Томас Мор; utopia; imagology; own / alien; topos; genre; Thomas More