Супервізія - Мушкевич, Мирослава Іванівна; Mushkevych, Myroslava I. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
Мета викладання навчальної дисципліни – дати студентам базові знання про супервізію, про етичний кодекс супервізора та важливість супервізії в роботі та підготовці психолога-консультанта та психолога-терапевта. Основними завданнями вивчення навчальної дисципліни є поглиблення й розширення загальнотеоретичної підготовки студентів до роботи з клієнтами (пацієнтами), озброєння студентів базовими знаннями про відповідальність за процес консультування і психотерапії; підвищення їх рівня професійної терапевтичної роботи, підготовка студентів до узагальнення основних функцій психоконсультативного і психотерапевтичного процесу та супервізії: формуючої, або освітньої, що передбачає розвиток умінь, навиків, розуміння та здібностей терапевтів і консультантів, тонізуючої, або підтримуючої, що передбачає протистояння впливам із боку проблем клієнтів (пацієнтів), нормативної, або спрямовуючої, що передбачає контроль терапевта над власною особистістю, формування у студентів вміння розуміти своїх клієнтів (пацієнтів).
Keywords: супервізія; професійна підтримка; психоконсультативний процес; особистість консультанта; психотерапевтичний процес; терапевтичний вплив